Vezi meniu

februarie
2015

Un nou test PCR pentru detectia Actinobacillus pleuropneumoniae in probele biologice prelevate de la suine este disponibil in cadrul Centrului de diagnostic Pasteur Romania

dreamstime_s_26374007

Codul si denumirea testului:   PCR – App – Detectia Actinobacillus pleuropneumoniae prin PCR clasic

Un nou test PCR pentru detectia Actinobacillus pleuropneumoniae in probele biologice prelevate de la suine este disponibil in cadrul Centrului de diagnostic Pasteur.

art1-1art1-2

Pleuropneumonia infectioasa a porcului (PIP), cauzata de Actinobacillus pleuropneumoniae (App), poate fi intalnita la porcii de toate varstele, inclusiv la mistreti, dar simptomele clinice cele mai frecvente sunt inregistrate la porcii in faza de finisare, in varsta de peste 12 saptamani. In formele clasice de boala animalele manifesta febra si simptome respiratorii, datorate leziunilor caracteristice de pneumonie hemoragico-necrotica sau pleuropneumonie fibrinoasa. Boala poate evolua supra-acut, fara semne clinice, animalele fiind gasite moarte, acut, mai ales in efectivele naive imunologic, cu pierderi prin  mortalitate de 15-20%, sau sub-acut, cu mortalitate mai redusa dar variabila. In efectivele infectate endemic boala se cronicizeaza la animalele care au supravietuit, afectand starea lor de bine si producand o scadere a performantelor zootehnice. Porcii pot fi purtatori fara sa dezvolte vreun raspuns imun. Boala genereaza pierderi economice insemnate.

art1-3 art1-4

Testul PCR de fata se bazeaza pe amplificarea specifica a genei omlA care codifica o lipoproteina de membrana externa prezenta la toate tulpinile de Actinobacillus pleuropneumoniae, indiferent de serotipul si paternul apx ale acestora.

art1-5 art1-6

Testul a fost aplicat atat pe tulpini de referinta si izolate de App din teren cat si pe probe biologice prelevate de la suine.

art1-7Limita de detectie a testului stabilita pe tulpinile de referinta s-a dovedit a fi 0.177  pg/ul ADN, asa cum este ilustrat in figura alaturata.

Utilitate:

  • confirma agentul cauzal al bolii (diagnostic de certitudine)
  • instrument in analiza incidentei App in cadrul unui efectiv de suine
  • instrument in prevenirea raspandirii App in si intre loturi de suine
  • test de diagnostic alternativ in cazul rezultatelor bacteriologice negative, datorate tratamentelor recente cu antibiotice etc.
  • instrument in controlul eficientei vaccinurilor aplicate

Bibliografie:

Gram, T., Ahrens, P., 1998. Improved diagnostic PCR assay for Actinobacillus pleuropneumoniae based on the nucleotide sequence of an outer membrane lipoprotein, J. Clin. Microbiol. 36: 443–448.

Jessing Stine G., Angen Oystein, Inzana Tomas J. 2003, Evaluation of a multiplex PCR test for simultaneous identification and serotyping of Actinobacillus pleuropneumoniae serotypes 2, 5, and 6, Journal of clinical microbiology 9 (41): 4095–4100

Angen Oystein, Ahrens Peter, Jessing Stine G. 2008, Development of a multiplex PCR test for identification of Actinobacillus pleuropneumoniae serovars 1, 7, and 12, Veterinary Microbiology 132: 312–318

Specimene (refrigerate): Pulmon, tonsile. Tampoane pulmon, tonsile (amprente). Tampoane nazale.

Timp de raspuns: 2 zile lucratoare

Metodologie: test calitativ prin amplificare PCR clasica

Valori de referinta: N/A