Vezi meniu

Instructiuni de recoltare a probelor

Probe prelevate pe tampoane:

  •  Pentru testele bacteriologice probele vor fi prelevate pe tampoane cu mediu de transport AMIES
  •  Pentru testele de sanitatie probele vor fi prelevate pe tampoane sterile  simple (fara mediu de transport)
  •  Pentru testele PCR probele vor fi prelevate pe tampoane sterile simple (fara mediu de transport)

Probe solide / tampoane:

Probele solide de materii fecale, tampoanele fecale / cloacale / rectale / respiratorii, cele de tesut proaspat si alte probe fara lichid se introduc in  containere / recipiente individuale, curate / sterile, etichetate individual, fara mediu de transport, bine inchise / sigilate, cum ar fi pungile ziplock sau tuburile simple, care la randul lor se introduc intr-un plic. In cazul in care recipientele primare sunt mai mari, acestea vor fi puse intr-o cutie, nu intr-un plic.

In cazul in care sunt mai multe probe recoltate pe tampoane (de exemplu, tampoane din gat / tampoane faringiene / tampoane nazale /  tampoane cu secretii oculare) necesare pentru un singur panel sau test, toate tampoanele recoltate  de la acelasi animal se vor introduce intr-o singura punga  etichetata sau intr-un singur tub.

Tampoanele (simple si cele cu mediu de transport AMIES)  pentru examenele de sanitatie si bacteriologice  vor fi expediate la temperatura ambientala in decurs de maxim 5 zile.

Celelalte tipuri de probe solide si tampoanele pentru testele PCR, pastrate la temperatura camerei (15°C – 25°C), vor fi expediate, daca este posibil, in aceeasi zi in care a fost efectuata recoltarea lor.

Daca probele trebuie pastrate mai mult de cateva ore pana la expediere, atunci vor fi refrigerate (2°C – 8°C) si expediate in cateva zile in geanta / lada izoterma sau in pachete cu baterii cu gel („pinguini”, congelate in prealabil), care sa asigure o temperatura scazuta (8°C – 15°C). In timpul transportului regimul de temperatura nu trebuie sa depaseasca 25°C.

Tesuturile fixate sau conservate pot fi expediate la temperatura ambientala.

 Probe lichide (pentru testele PCR , bacteriologice, biochimice)

Probele de sange proaspat integral se recolteaza in tuburi cu EDTA sau ACD, care apoi se inchid si se agita prin rasturnare de cateva ori astfel incat substanta de conservare sa se amestece cu sangele.

Alte probe lichide (lichidul  de lavaj, lichidul cerebrospinal, probele de ser, ultimele destinate si testelor ELISA) se recolteaza in tuburi simple sau in containere similare, curate / sterile si etanse.

Daca este posibil, probele lichide vor fi expediate prin servicii de curierat in aceeasi zi in care au fost recoltate. Daca se intarzie mai mult de cateva ore expedierea lor catre laborator, atunci probele vor fi refrigerate. In general probele lichide pot fi expediate la temperatura camerei (15°C – 25°C), dar daca transportul dureaza mai mult de 24 de ore sau pe timp de canicula, atunci probele lichide vor fi expediate la rece intr-o geanta / lada izoterma cu baterii cu gel congelate in prealabil, intr-un pachet bine izolat si care sa reziste la presiune sau strivire.

Probe congelate (pentru teste PCR)

Probele congelate vor fi expediate astfel incat sa ramana congelate pana la sosirea in laborator. Nu vor fi decongelate anterior expedierii. Laboratorul trebuie atentionat daca probele congelate vor fi transportate mai mult de 24 de ore.

Probe pe card-uri uscate

Laboratorul nostru poate efectua teste PCR pe probe de sange si alte lichide recoltate pe carduri uscate (dry cards). Probele de lichid se plaseaza pe card si vor fi uscate conform instructiunilor producatorului / inscrise pe dosul card-ului. Probele pe card vor ramane stabile mai multe saptamani la temperatura camerei.

Probele de furaj si materii prime furajere pentru examenele micotoxicologice, micologice, bacteriologice vor fi expediate in pungi  sau recipiente cu 500g de produs, bine inchise si  rezistente la transport.

Etichetarea probelor

Fiecare proba / recipient cu proba va fi in mod unic si clar etichetat cu un cod de identificare (ID) la alegerea expeditorului. Acest cod se va regasi in Buletinul de analiza emis de laborator si in Nota de insotire a probelor, completata de expeditor.

Ambalarea secundara

Toate recipientele primare (tuburi, pungi etc) vor fi introduse intr-un container secundar etans (punga ziplock, sau alt container etans). Tuburile de sticla trebuie protejate intre ele pentru a nu se sparge in timpul transportului. Vor fi puse in ambalajul secundar materiale absorbante (hartie prosop etc) care sa absoarba integral lichidul din probe si sa se previna astfel  contaminarea mediului in urma unor  eventuale accidente din timpul transportului. De asemenea, vor fi folosite separatoare / dunaje (fardaje) pentru protectia si stabilitatea ambalajelor primare. Containerul de transport va fi etichetat conform cerintelor firmei transportatoare.

O Nota de insotire completata de catre expeditor va fi inclusa in fiecare container / recipient secundar de trasnport.

Program de receptie a probelor

Laboratorul nostru primeste livrari de probe de luni pana vineri intre orele 8:30 – 16:00.

Daca este necesara livrarea peste week-end va rugam contactati-ne cu cel putin 24 de ore in avans pentru a confirma primirea probelor peste week-end.

Toate probele vor fi expediate pe adresa:

Institutul Pasteur
Centrul de Diagnostic – biroul PIEBA (primire, inregistrare probe, eliberare buletine de analiza)
Calea Giulesti nr. 333, sector 6, Bucuresti, Cod postal 060269
Informatii si contact: Dr. Marian Culcescu
tel. mob. 0740703797
tel. fax  021 2219960 – int. 1122
email: secretariat@farmavet.ro